Cucina Aperta. Po włosku. Po postu.

Wiele kontrowersji wzbudziło wśród mieszkańców powstanie kolejnej galerii handlowej. Mowa oczywiście o Serenadzie. Powiemy Wam jedno – dla Cucina Aperta warto było ją wybudować 🙂 Jeśli chcecie zasmakować prawdziwej włoskiej kuchni to miejsce nadaje się do niego idealnie.

Czy Serenada znajduje się w Nowej Hucie? 🙂 Dla wielu z Was zapewne tak. My również mamy podobne zdanie dlatego postanowiliśmy wybrać się do włoskiej restauracji, która zaciekawiła nas już podczas pierwszej naszej wizyty w Serenadzie. Wtedy robiliśmy tylko zakupy ale kolejna nasza wizyta miała już charakter czysto kulinarny 😉 Przymierzając się do niej zrobiliśmy mały research i nasze oczekiwania i ciekawość tylko wzrosły. O tym, że będziemy mieć do czynienia z bardzo dobrą restauracją świadczył fakt, że szef kuchni oraz szefowie zmian zostali przeszkoleni we Włoszech. Wnętrze jest bardzo gustownie zaaranżowane, minimalistyczne ale bardzo nam się podobało. Jedząc posiłek mamy możliwość podglądać pracę kucharzy, ponieważ kuchnia jest na widoku. Bardzo ciekawy i nieczęsto spotykany element.

Przejdźmy powoli do tego co tygrysy lubią najbardziej a wiec do dań 🙂 Jako przystawkę zamówiliśmy zupę selerową (12 zł) oraz crostone (18 zł). Jeśli lubicie seler to śmiało polecamy 🙂 Do zupy otrzymaliśmy koszyczek pysznego, wypiekanego na miejscu chleba. Crostone to nic innego jak kawałek bagietki ze speckiem, rukolą i przepyszną mozarellą. Wszystko opatrzone parmezanem i oliwą.

zupa selerowa
crostone

Danie główne. Tutaj wybór padł na pizzę Speck 29 zł (sos śmietanowy, mozzarella di bufala, speck, pomidory suszone, rukola) oraz Taliolini Cacio e pepe 24 zł. Pizzę wyróżnia przede wszystkim jakość składników. Speck fantastyczny, mozarella niebo w ustach 🙂 Makaron na początku rozczarował wielkością porcji ale okazało się, że była idealna. Ciekawy czerwony sos (trzy sery barwione sokiem z buraka) pod koniec dania zaczął być troszkę przytłaczający. Sam makaron idealny w smaku.

pizza speck
pizza speck
Taliolini Cacio e pepe

Na deser zamówiliśmy crema alla gianduia  19 zł i był to zdecydowanie strzał w dziesiątkę. Wahaliśmy się czy wybrać tiramisu ale na szczęście zdecydowaliśmy się na Krem Ganduja z rurkami nadziewanymi kremem pistacjowym i aksamitnym kremem orzechowym. Deser zdecydowanie był gwiazdą kolacji. Polecamy. Tiramius spróbujemy następnym razem 😉

crema alla gianduia

Restauracja przypadła nam do gustu. Na osobną pochwałę zasługuje obsługa. Widać profesjonalizm w obsłudze klienta, a także doświadczenie. Urzekła nas włoszka, która chyba jest managerską sali 🙂 Wprost zaraża pozytywnym nastrojem, a włoski język który dzięki jej obecności słychać w restauracji sprawia, że można poczuć się jak we Włoszech.

Wspomnieliśmy, że kuchnie charakteryzuje wysoka jakość składników. Mamy dla Was dobrą wiadomość. Cucina Aperta posiada swój sklepik, w którym możecie kupić oryginalne włoskie produkty. Sosy, makarony, wędliny, przetwory i inne produkty są na wyciągnięcie ręki.

Cucina Aperta znajdziecie na facebooku  oraz na www.cucinaaperta.pl 🙂 Czynna w godzinach otwarcia Galerii Serenada.